Прокопиев, Дянков и Трайков се изправят пред Спецсъда Избрана

Четвъртък, 08 Ноември 2018 10:36 Написана от  Публикувана в Съд

Бизнесменът Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков се изправят пред Специализирания наказателен съд. Това съобщава сайтът "Правен свят".Срещу тях са повдигнати обвинения в престъпление по служба.

 

След като на 20 март Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) окончателно върна обвинителния акт по делото за продажба на занижени цени на държавния дял на енергоразпределителното дружество ЕВН срещу бившия финансов министър Симеон Дянков, бившия енергиен министър Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев на държавното обвинение за доразследване, Специализираната прокуратура повторно внесе делото в Специализирания наказателен съд.

Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев ще отговарят пред Специализирания наказателен съд (СпНС) за продажбата на 33% от държавния дял на ЕВН. Подсъдими с тях още са три лица, служители на Прокопиев в дружеството "Булброкърс" – Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.

Бившият министър на финансите Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев са обвинени за извършване на длъжностно престъпление, от което са настъпили значителни вредни последици (близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет) – престъпление по чл. 283а, т.1, вр. чл. 282, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.20 ал. 2, вр. ал.1 от НК.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай (чл. 219, ал.4, вр. ал.3, вр. ал. 1 от НК).

Оставете коментар