Условна присъда и глоба от 5 000 лева постанови спецъдът по делото срещу Христо Ангеличин

Петък, 05 Октомври 2018 15:52 Написана от  Публикувана в Съд

Специализираният наказателен съд (СНС) постанови осъдителна присъда от 2 години, изпълнението на която е отложено с 4 години изпитателен срок, спрямо бившия заместник - министър на външните работи Христо Ангеличин заради безстопанственост, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Кумулативно съдът му наложи и наказание "глоба" в максималния за това деяние размер от 5 000 лв.

Христо Ангеличин бе предаден на съд с обвинителен акт на СГП на 15 януари 2018г. за неупражняване на достатъчен контрол върху дейността на подчинените му дирекции в министерството по процедурата за закупуване на телефонни централи в 12 задгранични представителства на България за над 800 000 лева. Става дума за одобрен план за подмяна на централите в посолствата във връзка с подготовка за председателството на България в Съвета на ЕС, но това е трябвало да стане тази година след открита процедура. Ангеличин обаче директно разпоредил плащане на пари към определена фирма. Той се обадил на представителите на България в Брюксел, Женева, Париж, Рим, Виена, Берлин, Варшава, Стокхолм, Анкара и Истанбул и им наредил да платят незабавно на посочена от него фирма средствата за телефонните централи. Престъпното му поведение е причинило значителни щети на Министерството на външните работи в размер на 419 934,29 лв., смята за доказано СНС.

Бившият зам.-министър на МВнР има обвинение и за безстопанственост по разследването, по което обвиняем е и бившият външен министър Даниел Митов. То отново е свързано с непроведена обществена поръчка, а вместо това външното министерство сключило споразумения с Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да ползва услугите на фирма, с която договор имало само земеделското ведомство. Той бил за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ. Без да проведе обществена поръчка, МВнР започнало да ползва услугите на фирмата и платило за тях над 494 000 лева.

Оставете коментар