Мъж от Смолян осъди ЕРП за 12 000 лева заради кабел

Четвъртък, 09 Август 2018 14:34 Написана от  Публикувана в Съд

Собственик на къща в смолянския квартал "Райково" осъди EVN да му плати над 12 хиляди лева без лихви заради кабел на около 50 см над покрива му, съобщава Actualno.com. Покривът на къщата му е читирискатен. На половината от него стопанинът извършил още преди 5 години ремонт.

Другата половина обаче не успял да поправи, защото не може да мине под електрическия кабел. На втория етаж човекът си е изградил три стаи, кухня, салон и тераса. Носещата дървена конструкция там загнила с времето. Това са греди и ребра, дървена обшивка на покрива, дъсчена обшивка на стрехата на покрива и челна дъска, коминът е паднал, отчасти се е свлякла и външната мазилка на една от фасадите, има и петна. Петна има и вътре, по дърворезбата на тавана и в салона, по стените и комина, попадащи под неремонтираната част от покрива. Собственикът на имота не можел да приюти децата си, защото няма къде да отседнат, тъй като стаите капят, стената се е отдръпнала и има опасност да падне. Обитаеми са една стая и кухня. От бойлера му удрял ток. Когато децата му дойдат в Смолян, ходели при сестра му да спят, защото в собствената му къща всичко е подгизнало.
Негова съседка, бивш служител на EVN през 2015 г., го посъветвала да подаде жалба през 2015 г. Повече от една жалба e заведена в масивите на дружеството. Междувременно след неколкократни посещения на специалисти от дружеството, които идвали, мерели и умували, в момента има монтиран гумиран проводник на около един метър от покрива, но когато паднат големите снегове, той пак се допира до керемидите. Съседите му виждали от там да излизат искри. Даже помагали на човека да слага тенекии от сирене, в които да капе водата от покрива. Първата инстанция – Районният съд на Смолян, отхвърлила иска за неимуществени вреди с аргумент, че противоправното бездействие на „Електроразпределение Юг“ не е пречка за човека да се вижда с децата си и не са основателни изпитваните от него притеснения от потенциален токов удар в дома и покрай къщата му.
Окръжният съд е на обратното становище. „Ищецът, както и съседите му свидетели, не са специалисти по електричеството, поради което няма как да знаят дали опасността от токов удар е реална или не. Не може да се очаква от тях да поемат подобен риск, а ищецът в тази насока проявява напълно нормалната и похвална загриженост на добросъвестен родител да ограничи максимално опасността децата му да бъдат жертва на токов удар, както и да не допуска пребиваването им във вредната среда на влага, мухъл, опасност от падане на стени, на мазилка и неудобството всички да се тъпчат само в стая и кухня“, е становището на втората инстанция. Така енергодружеството е осъдено да плати на стопанина обезщетение за имуществени вреди 6 759 лв., необходими за ремонт на сградата, 3000 лева неимуществени вреди заради претърпени страдания от бездействието на EVN да обезопаси кабелите и 2610 лв. разноски пред двете инстанции, без лихвите. На обжалване пред ВКС подлежи само стойността на имуществените вреди.

 

Оставете коментар