Делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев продължава с приемане на експертизите

Четвъртък, 12 Юли 2018 15:24 Написана от  Публикувана в Съд

Делото срещу бившия министър Николай Ненчев продължава с приемане на експертизите. Делото срещу Ненчев е за това, че докато е бил военен министър в предишния кабинет на Бойко Борисов, въпреки действащ договор с фирма "Ерсекамик", която е имала ангажимент към ремонтите

на самолетите МиГ-29, започва преговори с Полша, с което, прокуратурата е изчислила, че е нанесъл огромна щета. Именно размерът на тази щета се изчислява от експертизите, които се приемат. Към тях обаче има забележки както от страна на прокуратурата, така и от страна съда и защитата, съобщава Actualno.com. Досега главно бяха разпитвани свидетели, защото освен финансовата щета за "Ерсекамик", прокуратурата твърди, че е бил нанесен удар и на боеспособността на Българската армия заради намаления брой учебни и редовни полети и това е създало опасност и за летателната способност на българските Военновъздушни сили. Това се доказва чрез експертизи, тъй като служители в Министерството на отбраната удостоверяват какви са били часовете полети преди, по време и след управлението на министерството на Николай Ненчев. В заседанията по делото се коментираха и поетите ангажименти на срещата на НАТО в Уелс и се обясняваше, че именно заради тях на практика е бил заключен договорът с руската "Ерсекамик" и са започнати преговори с полска фирма. Според Ненчев и адвоката му договорът с полската форма е много изгоден. Адвокат Менко Менков оспори експертизата, която трябваше да бъде приета днес, и постави под съмнение вещите лица, които трябваше да решат това дело: „Абсолютно нелепо е да се плащат възнаграждения на подобни лица, които твърдят, че са вещи, а те да нямат специалните знания, за които съдът иска да получи тяхното заключение. Това обстоятелство наложи защитата да държи приемането на част от експертизата, която са изготвили в днешното съдебно заседание, за да може на следващото да поискаме от съда други вещи лица, действително компетентни, да отговорят компетентно на въпросите, а не да твърдят абсолютни безумия, които нямат никаква почва в нормативната уредба. Всички свидетели са разпитани досега. Проблемът с изготвянето на експертизата е изключително сериозен“.

Ненчев обясни какво според него се случва по това дело, кой го атакува и колко лошо е, че тази атака идва в такъв важен за НАТО момент: "Подложен съм на убийствен натиск във всяко едно отношение непрекъснати проверки. Сега разбирам, че ДАНС са извършвали проверка, без да бъда уведомен от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Радвам се за това. Очаквам всеки момент да направят и вкъщи обиск, за да видят, че всичко е наред". Прокуратурата засега пази мълчание по делото.

 

Оставете коментар