Петко Дюлгеров остава в ареста

Вторник, 12 Юни 2018 15:25 Написана от  Публикувана в Съд

Апелативният специализиран накзателен съд (АпСпНС) потвърди отказа на първата инстанция да освободи от ареста бившия кмет на столичния район ,,Младост'' Петко Дюлгеров. Той е обвинен в помагачество при взимане на подкупа, с който на 17 април Десислава Иванчева

и заместничката й Биляна Петрова бяха арестувани, съобщиха от съда.

"II-ри въззивен състав потвърди протоколно определение от 04.06.2018 по нчд 1363/2018 г. по описа на Специализирания наказателен съд, XXVIII-ти състав, с което е оставено без уважение искането на обвиняемия Дюлгеров за изменение на изпълняваната по отношение на него мярка за неотклонение "задържане под стража" в по-лека, съобщават от съда.

Въззивният съдебен състав, след обща оценка на доказателствената съвкупност, счита че продължава да е налице обосновано предложение обвиняемият Д. да е автор на престъпната деятелност, за която е подведен под наказателна отговорност, а именно –престъпление по чл. 302а, вр. чл. 302, т. 1 и т. 2, вр. чл. 301, ал. 1, пр. 1 и пр. 2, вр. чл. 20, ал. 4 от НК. В подкрепа на обоснованото предположение са гласните свидетелски показания, писмени доказателствени източници, протоколите за претърсване и изземване, направените експертизи, справки и сведения от използваните специални разузнавателни средства.

АпСпНС преценява за правилен извода на Специализирания наказателен съд за наличие на опасност от извършване на престъпление, независимо от необремененото съдебно минало на обвиняемия. Спецификите на претендираната престъпна деятелност, а именно размерът на подкупа и съучастническа дейност, са обстоятелства, разкриващи по-високата степен на обществена опасност на деянието и на неговия извършител.

На следващо място срокът на разследването, през който Дюлгеров търпи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", е един месец и двадесет и три дни, през който период органите на досъдебното производство извършват активни и интензивни действия по разкриване на обективната истина.

По отношение на здравословното състояние на обвиняемия следва да се отбележи, че към момента на задържането на обвиняемия Петко Дюлгеров, медицинската документация по делото не сочи данни относно остро начеващо заболяване. Видно от извършената след задържането съдебно-медицинска експертиза, не е налице състояние на спешност, което да налага извършване на оперативно лечение, свързано с очното заболяване на обвиняемия. В заключението си експертът сочи, че здравословното състояние на обвиняемия Дюлгеров е съвместимо с условията на арест и към момента не са налице рискови фактори, продиктувани от външната среда, които да влошат очното му здравословното състояние", съобщават от съда.

Адвокатът на Дюлгеров - Марияна Тодорова - поиска съдът да отмени задържането му с аргумента, че му предстои трансплантация на роговица, която ако се забави, може да доведе до фатални последици за зрението на обвиняемия. "Позволете на Дюлгеров да вижда света, децата си и жена си и да бъде пълноценен гражданин", защити го юристката.

По време на заседанието, от думите на един от наблюдаващите прокурори по делото, пък стана ясно, че Дюлгеров взел подкупа, за да спонсорира телевизионно предаване. Това заявил в обясненията си самият Дюлгеров, който малко след като бе арестуван направи пълни самопризнания за схемата с подкупа. Той твърди също така, че част от тях щели да отидат за лечение на едното му око.

Дюлгеров е обвинен като помагач в искането и получаването на подкуп от бизнесмена Александър Ваклин за кметицата Десислава Иванчева. След като беше задържан подаде жалба с искане да бъде освободен заради здравословни проблеми. По думите му, откакто е в ареста, той изгубил 15-20% от зрението си и имал нужда от трансплантация на роговица.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Оставете коментар