Три са очакваните номинации за председател на СГС Избрана

Четвъртък, 17 Май 2018 09:25 Написана от  Публикувана в Съд

Сагата с избора на нов титулярен председател на Софийския градски съд продължава. След като през март месец Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се провали в опита да избере административен ръководител на най-големия окръжен съд в страната,

бе стартирана повторна процедура, която в момента е на етап издигане на номинации.

Първата кандидатура вече е известна. Тя е на съдия Евгени Георгиев, който не получи необходимата подкрепа сред кадровиците на 13 март т.г.. Този път Георгиев атакува ключовия пост в съдебната система с нова тактика. При първия си опит той се самономинира, докато този път е успял да събере подписите на една дузина от градските съдии (около 10% от общия брой на съдиите "с право на глас" в СГС - бел.ред.), които издигат кандидатурата му.

Във финалната фаза на предишната процедура стана ясно, че Евгени Георгиев се ползва с неформалната подкрепа на определени кръгове с интереси в съдебната система. В сайтове и вестници, чиито издатели са подсъдими и обвиняеми представители на едрия бизнес у нас, част от които със съдебни дела, именно пред СГС не криеха симпатиите си, като дори го представяха за "кандидата на съдиите". Това и участието му в различни проекти, финансирани от чужди фондации, донесе на кандидатурата както позитиви, така и негативи, включително разкритието на в-к "Труд", че Георгиев е лансирал определени адвокатки за получаване на грантово финансиране.

Прекият конкурент на съдия Евгени Георгиев – бившият председател на СГС Светлин Михайлов, също не успя да получи нужната подкрепа от ВСС преди два месеца. Срещу кандидатурата на Михайлов бе организирана медийна кампания в опит за дискредитиране на името му, което се оказва и причина, той да не желае да участва в новата процедура.

Именно рискът да станат обект на компроматни атаки, организирани от външни и вътрешни за съдебната система кръгове, спира голяма част от съдиите в СГС и извън него да приемат номинация или сами, както позволява Законът за съдебната власт, да предложат кандидатурата си за административен ръководител.

И все пак, очаква се и втората кандидатура за председател на Градския съд да е на съдия от същата институцията. За кандидата в Съдебната палата се твърди, че си е осигурил подкрепата от съсловната организация, чийто член е - Съюзът на съдиите в България. Очакванията на членове на ВСС, с които "Правен свят" разговаря, са да се стигне до издигане на кандидатурата на съдията от II-е въззивен състав на Гражданско отделение Петър Любомиров Сантиров. (Макар две от имената да съвпадат, не се отнася за съдия Петър В. Сантиров, който е председател на 17-то Наказателно отделение на СГС и стана публично известен с арестуването му при акцията срещу бившия военен министър Николай Цонев - бел.ред.)

Освен двете кандидатури, които магистрати в Съдебната палата и кадровиците разглеждат като свързани с определена съдийска организация, очакванията са да има още един независим кандидат. По всяка вероятност това може и да не е съдия от СГС, а уважаван и доказал се професионалист от друг орган на съдебната власт. Законът позволява това, още повече, че всички кандидати могат да се явят на изслушване пред Общото събрание на съда. Каквото и да е решението на мнозинството от съдиите в СГС, то не задължава членовете на Съдийската колегия да се съобразят с него.

Така се оказва, че в последните дни преди лятната си ваканция или най-късно в началото на септември, кадровиците ще могат да избират между съдия, членуващ в ССБ, провалил се в предишната процедура претендент и магистрат, извън СГС. От този избор зависи дали статуквото на върха на най-големия окръжен съд у нас, настанило се преди три години, ще продължи да се окопава и да се конфронтира с други съдебни и държавни органи или ще се стигне до реформиране на ключовата съдебна институция, която и след последните промени в Наказателнопроцесуалния кодекс, влезли в сила преди повече от шест месеца и довели до "преместване" на подсъдността по делата за корупция "по високите етажи на властта" в Специализирания наказателен съд, продължава да решава дела с висок обществен и материален интерес.
Материалът е препечатан от "Правен свят"

Оставете коментар