Бившият кмет на Видин получи 6 години затвор за длъжностно присвояване

Вторник, 03 Април 2018 11:13 Написана от  Публикувана в Съд

Окръжен съд - Монтана се произнесе по делото срещу бившия кмет на Видим Румен Видов след отвод на Видинския окръжен съд. Това каза за "Фокус" Милена Бранкова, председател на Окръжен съд - Монтана. Тя посочи, че обвинението е за длъжностно присвояване в особено големи размери,

представляващо тежък случай, улеснен от престъпление по служба.
"Обвинението е сложно като правна конструкция. Румен Видов е обвинен в това, че по времето, когато е бил кмет, не е изпълнил задълженията си по тогава действащият Закон за общинските бюджети и Закон за финансов контрол, като не е извършил годишна инвентаризация на задълженията на Община Видин, за да установи какво има да взема и какво има да плаща. Обвинява се и за това, че не е организирал изпълнението на бюджета, както са му задълженията по Закона за местната администрация и местното самоуправление", каза Милена Бранкова.
Тя посочи, че бившият видински кмет е сключил договори с три охранителни фирми, собственик на които е едно лице, което почива в хода на делото. По силата на тези спогодби фирмите на това лице са се сдобили с изпълнителен лист по облекчена процедура без да са установени точно вземанията им. "Тези фирми са охранявали обекти във Видин, но за голяма част от договорите не е имало копия в общината. Имало е случаи, в които е плащано без да има охрана", допълни Бранкова Тя посочи, че в резултат са преведени над 4,8 млн. лева към тези фирми. Сумата е огромна и по силата на нашето законодателство представлява длъжностно присвояване в особено големи размери.
"За това престъпление законът предвижда от 10 до 20 години затвор, но поради давност присъдата е намалена на 6 години. Това е по изискване на ЕС, когато се забави дело и то не по вина на самия извършител", обясни говорителката. Присъдата е на първа инстанция и може да бъде обжалвана пред Софийски Апелативен съд и после пред Върховния съд.

 

Оставете коментар