Цветан Василев изгуби делото за клевета срещу Муравей Радев Избрана

Понеделник, 11 Септември 2017 08:57 Написана от  Публикувана в Съд

Сравняването на шефа на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев с Остап Бендер не е унизително за честта и достойнството му. Това реши Софийският районен съд по дело за обида и клевета, заведено от Василев срещу Муравей Радев, съобщи в. "Сега".

През март бившият финансов министър е оправдан по всички обвинения. Предстои Софийският градски съд да разгледа делото като втора инстанция.

"В романите на Илф и Петров литературният герой се стреми към натрупване на парични средства, което не би могло да се възприеме за позорно. Освен това с оглед характера на извършваната от Василев банкова дейност би могло да се проведе подобно сравнение по отношение на натрупаните средства от тъжителя и мечтата на литературния герой", се казва в мотивите.

Василев е пратил Радев на съд заради интервю в столичен всекидневник от август 2015 г., препечатано от новинарски сайт под ново заглавие. Василев се е почувствал обиден и с унизена чест и достойнство, когато е прочел, че "великият комбинатор Остап Бендер е надминат многократно от българския банкер". Освен това бил оклеветен от твърденията на Радев, че той и семейството му "вече са имали достъп до гарантирания размер на депозитите". По този повод финансистът казва: "Уникална е безочливата наглост на Цветан Василев".

За твърдението в интервюто, че "великият комбинатор Остап Бендер е надминат многократно от българския банкер", съдът приема, че няма как да е обидно, тъй като е безадресно - не се споменава поименно никой. Дори да се приеме, че се подразбира, че става дума за Василев, сравнението не е проблем, смята съдия Радослава Качерилска. Освен това съдът не можел категорично да установи, че използваното сравнение е в негативен смисъл.

Според съда изразът "уникална е безочливата наглост" изразява негативното мнение на Радев за точно определени действия на Василев. "Правото на свободно изразяване на мнение за нечия личност, в това число на негативно, е абсолютно гарантирано", пише съдията в мотивите си. Ограничението е единствено да не се отправят неприлични, вулгарни и нецензурни думи. Думата "наглост" не е обидна, само е натоварена с отрицателно значение. Не са клеветнически и думите "безочлив" и "уникален". А и публичните личности следва да понасят и негативните критични коментари за своите действия, заключава съдът.

След като Радев е оправдан, разноските му за адвокат - 5000 лв., остават за сметка на Василев.

Оставете коментар