Омбудсманът препоръчва на МРРБ гратисният период за винетките да бъде удължен

Сряда, 09 Януари 2019 12:14 Написана от  Публикувана в Политика

Омбудсманът Мая Манолова е изпратила препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" с искане да бъде удължен гратисния период, в който шофьорите няма да бъдат глобявани за липса на електронни винетки.

Това съобщиха от кабинета на Манолова.
По официална информация 15 януари е датата, до която водачите няма да бъдат санкционирани. Според омбудсмана обаче срокът е несправедливо и некоректно определен. Той трябва да продължи до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи, така че гражданите да не биват глобявани, ако не изпълнят законовите изисквания не по тяхна вина, смята Манолова.

Тя отбелязва пет основни проблема, които се дължат на лоша администрация.

"Тя се оказа неподготвена и за огромно съжаление не реагира своевременно и адекватно на случващото се", смята омбудсманът. Липса на пунктове за продажба на е-винетки на ГКПП, софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, изтеглени повече средства при плащането им с банкови преводи, липса на потвърждение при конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка и нерегламентиран достъп до системата са слабостите, са проблемите, посочени в препоръката на Манолова.

Оставете коментар