Печат на тази страница

Евроизборите ще са на 26 - ти май, местният вот - в края на октомври

Петък, 28 Декември 2018 12:11 Написана от  Публикувана в Политика

През точно пет месеца ще са двата вота догодина. Този за Европейски парламент ще е на 26 май 2019 г., а макар датата на местните избори все още да не е официално уточнена, то първият им тур най-вероятно ще е в последната седмица на октомври - на 27-и., пише в. „Монитор“.

 

Това означава, че вторият тур там, където ще има такъв, ще е на 3 ноември. Изборите ще бъдат организирани и проведени от нов състав на ЦИК, който трябва да бъде назначен още в ранната пролет - няколко месеца преди евровота. Според сроковете в действащия изборен кодекс президентът Румен Радев трябва да издаде указа и да назначи новия ЦИК най-късно до края на март.

Всяка партия в НС и ЕП има право да излъчи свои представители.

Колко ще струва двойния вот през 2019 година на бюджета ще стане ясно около един месец преди това, когато кабинетът одобри план-сметката за изборите. Преди това обаче трябва да се приемат поправките в Изборния кодекс, които предвиждат промени във вида на самата бюлетина. Те трябва да минат през второто четене в началото на годината. Предвиждаше се номерата пред партиите в бюлетините да отпадат. По време на дебатите обаче стана ясно, че ще се стигне до компромис и номерата ще останат, но ще се разминават с тези за преференциите. Под въпрос е дали ще се въведе и предложението за камери в секциите - през целия изборен ден, само за преброяването на резултатите или въобще. Повечето партии са на разнопосочни мнения по въпроса. Почти сигурно е, че на евроизборите няма да има електронно гласуване.