Евроизборите ще са на 26 - ти май, местният вот - в края на октомври

Петък, 28 Декември 2018 12:11 Написана от  Публикувана в Политика

През точно пет месеца ще са двата вота догодина. Този за Европейски парламент ще е на 26 май 2019 г., а макар датата на местните избори все още да не е официално уточнена, то първият им тур най-вероятно ще е в последната седмица на октомври - на 27-и., пише в. „Монитор“.

 

Това означава, че вторият тур там, където ще има такъв, ще е на 3 ноември. Изборите ще бъдат организирани и проведени от нов състав на ЦИК, който трябва да бъде назначен още в ранната пролет - няколко месеца преди евровота. Според сроковете в действащия изборен кодекс президентът Румен Радев трябва да издаде указа и да назначи новия ЦИК най-късно до края на март.

Всяка партия в НС и ЕП има право да излъчи свои представители.

Колко ще струва двойния вот през 2019 година на бюджета ще стане ясно около един месец преди това, когато кабинетът одобри план-сметката за изборите. Преди това обаче трябва да се приемат поправките в Изборния кодекс, които предвиждат промени във вида на самата бюлетина. Те трябва да минат през второто четене в началото на годината. Предвиждаше се номерата пред партиите в бюлетините да отпадат. По време на дебатите обаче стана ясно, че ще се стигне до компромис и номерата ще останат, но ще се разминават с тези за преференциите. Под въпрос е дали ще се въведе и предложението за камери в секциите - през целия изборен ден, само за преброяването на резултатите или въобще. Повечето партии са на разнопосочни мнения по въпроса. Почти сигурно е, че на евроизборите няма да има електронно гласуване.

Оставете коментар