Президентът: Време е да се потърси отговорност на онези политици, които излагат на риск живота на военните

Вторник, 12 Юни 2018 14:06 Написана от  Публикувана в Политика

Вместо да дадат предвидените стотици милиони за ремонт на въоръжената техника и подготовка, те отидоха за саниране. Това каза пред журбалисти президентът Румен Радев във връзка с разбилия се снощи военен хеликоптер край Пловдив, предаде ИА "Фокус".


"Министър Каракачанов е поставен в едни политически, финансови, правни рамки, от които той повече от това не може да направи. Решаването на тези проблеми иска държавническо отговорно мислене и адекватни действия. Както виждате, мнозинстовото прекрати модернизационните процеси в българската армия. Върна ги в нулево положение, в изходна точка. Предивдените за това милиони къде изтекоха?", попита държавният глава.
"Отдалечаваме се от възможностите, които трябва да имаме. Рискът от тези политически решения ги носят военните. Затова казвам, че лобизмът убива. Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици, които, преследвайки користни политически интереси, със своите решения излагат на риск живота и здравето на нашите военнослужещи", каза още Румен Радев.
Междувременно Военновъздушните сили признаха, че загиналите пилоти са с малък нальот - капитан Пламен Пантилеев е имал 17 часа от началото на годината, вторият пилот Стоян Неделчев е с 18 часа, а единственият оцелял Алексей Каменов - 20.
По стандартите на НАТО един пилот годишно трябва да има 180 часа. Ако се използва и тренажор, часовете във въздуха могат да са 140, а останалите се покриват в машината.

Оставете коментар