Парламентът одобри проектите за модернизация на армията

Петък, 08 Юни 2018 11:26 Написана от  Публикувана в Политика

Парламентът одобри Проектите за инвестиционен разход за модернизация на Сухопътни войски и Военновъздушните сили, предава ИА "Фокус". "За" гласуваха 151 депутати, 7 бяха "против" , а един се въздържа. Народните предствители дебатираха по проектите в две пленарни заседания.


Модернизацията на армията е на стойност 3,3 млрд. лева. Проектите за придобиване на нов изтребител и на бойна машина бяха одобрени от Комисията по отбрана на 5 - ти юни.
Проектът за Сухопътни войско е с времеви интервал 12 години. Предвидено е до 8 години след подписване на договор за бъдат придобити 150 единици бойна и специална техника. Прогнознатастойност за придобиването ѝ, както и на допълнителното оборудване, възлиза на 1,4 млрд. с ДДС. Ще се изплаща разсрочено.
Проектът за Военновъздушните сили включва придобиването на 16 нови изтребителя, на два етапа по 8. Самолетите ще бъдат доставяни в 3 последователни години, като доставката на първите два трябва да бъде непо - късно от 24 месеца от датата на влизане в сила на договора. Финансовата рамка на първия етап е на стойност 1,8 млрд. лева с ДДС.
Министерство на отбраната предвижда да изпрати запитване до: САЩ, Португалия и Израел за F 16, Италия и Германия за Eurofighter, Франция за Dassault Rafale, Швеция за Gripen.

Оставете коментар