Парламентът гласува два проекта за модернизация на армията

Петък, 08 Юни 2018 09:42 Написана от  Публикувана в Политика

Парламентът ще гласува днес два от проектите за модернизация на армията. Вчера депутатите обсъждаха близо час и половина параметрите им, но в крайна сметка гласуването остана за петък сутринта.

 

Проектите предвиждат купуване на поне 8 изтребителя и 150 единици бронирана бойна техника на обща стойност близо 3,3 млрд. лв, пише в. "Монитор". Плановете на МО са да поиска 12 оферти за закупуване на изтребители от 7 различни държави, като преобладават тези за американския F-16, който е и най-продаваният боен самолет в света, претърпял множество модернизации и отговарящ изцяло на предварително заложените от страната ни критерии.

От самото начало проектите за превъоръжаването на армията, с които трябва да се усъвремени авиопаркът на ВВС, разполагащ сега с МиГ-29, и да се подменят овехтелите БТР-и, срещнаха подкрепа в лицето на ГЕРБ и ДПС. Депутатите от БСП, както и партията на Веселин Марешки „Воля“ пък пробваха да ги спънат многократно. Явно усетили, че позицията им срещу модернизирането на армейските редици е в разрез с нагласите в обществото, вчера червените дадоха да се разбере, че все пак ще подкрепят проектите.

Оставете коментар