Депутатите получиха по 297 лева увеличение на заплатите

Вторник, 13 Февруари 2018 15:37 Написана от  Публикувана в Политика

Българските депутати вече взимат средна заплата от 3540 лева, след като възнаграждението им се вдигна с 297 лева. Това става ясно от данни на НСИ за средната работна заплата в страната през последното тримесечие на 2017 година.

През декември средната заплата в обществения сектор, която служи като база за изчисляване на депутатските възнаграждения, е била 1180 лева, докато септемврийската, по която се изчисляват парите на народните представители сега, е била 1081 лева. В правилника на парламента е записано, че депутатите трябва да получават три пъти повече от средното възнаграждение в обществения сектор, т.е. от 3243 лева заплатите им скачат на 3540.
Това е само основното възнаграждение - председателят на НС, например, взима с две трети повече пари, при това без да се броят добавките за трудов стаж. Всяка комисия, в която участват народните представители, им носи допълнителни пари. Най - висока заплата в управлението получава президентът - двойно повече от депутат, т.е заплатата на Румен Радев от 6486 лева скача на 7080, отново без добавките за стаж, звания и др.

Оставете коментар