Цвета Караянчева е новият председател на Народното събрание. Кандидатурата ѝ бе предложена от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов непосредствено след като Димитър Главчев подаде оставка като парламентарен шеф.

Председателят на Народното събрание подаде оставка преди минути. Той обяви лично решението си в началото на заседанието, на което трябваше да се обсъди оттеглянето му от поста, поискано от БСП.

Правителството отпуска 50 милиона лева за коледни добавки на пенсионерите. Допълнителни 40 лева ще получат всички, чиито пенсии са до 321 лева - новата линия на бедност. 57 % от възрастните хора у нас или 1 232 000 души ще вземат допълнителните пари, реши министерски съвет в сряда.

Ще имаме успехи в правосъдната система, когато нашите политици започнат да се отчитат пред своите съграждани, а не пред Брюксел. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев преди тържественото събрание - концерт във Военната академия "Г.С.Раковски"

ПГ на ГЕРБ ще внесе предложение за промяна в Конституцията за престъпленията по време на приватизацията. Това стана ясно по време на пресконференция в централата на партията, предава ИА "Фокус".

Кирил Ананиев е 13 - тият здравен министър на България за последните 12 години. Народното събрание гласува кандидатурата му преди минути - подкрепиха го 121 депутати, 85 от БСП и ДПС бяха "против", "въздържал се" няма.

Голяма част от министрите са в Народното събрание за избора на заместник - финансовия министър Кирил Ананиев за здравен министър.  Номинацията му бе внесена вчера в деловодството на парламента и ще бъде представена от вицепремиера Томислав Дончев.

България се присъедини към Женевската декларация за устойчиво градско развитие и жилищна политика. Това стана по време на министерска среща на 78-та сесия на Комитета по жилищно градоустройство на Икономическата комисия за Европа (ИКЕ) на ООН, която се провежда в Женева,

Прагът на кешовите плащания се намалява от 10000 на 5000 лева. Това решиха днес на първо четене депутатите за промените в Закона за данък върху добавената стойност. Така прагът у нас вече е сходен с тези в останалите страни - членки на ЕС, където сумите варират между 2 и 3000 евро. 

Министерски съвет ще предложи проект на решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Това е заложено в програмата на правителството за седмичното му заседание.