Над 200 души протестираха срещу циганския произвол във Войводино

Вторник, 08 Януари 2019 10:32 Написана от  Публикувана в Общество

Над 200 души се събраха на протест в пловдивското село Войводиново, след като двама цигани пребиха 33-годишен военнослужещ. С възрожденски песни гневните хора се опитаха да нахлуят в циганската махала, но бяха пресрещнати от жандармерия и полиция.

До сблъсъци не се стигна, след като в знак на съпричастност полицаите свалиха каските си, а жестът бе посрещнат с аплодисменти от протестиращите. Хората настояват да се съборят незаконните цигански къщи в селото.

"Нощта премина спокойно", пък увери кметът на Войводиново Димитър Тосев пред БНТ.

До протеста се стигна, след като вчера братята Асен и Борис Пакетови - на 17 и 21 години, пребиха жестоко 33-годишния снайперист Валентин Димов. Той е военнослужещ от Специалните сили, баща на две деца, участвал е в три мисии в Ирак и Афганистан. В селото го описват като спокоен и добродушен.

Срещу нападателите е образувано досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. По-късно стана ясно, че Районна прокуратура- Пловдив привлече като обвиняеми по бързо производство двамата нападатели.

Пред БНТ кметът на община Марица Димитър Иванов каза, че тази сутрин експерти от общината и служители на Районното управление в с. Труд ще извърши проверка, която да установи колко са незаконно пребиваващите жители в ромската махала, колко са незаконните постройки, както и ще бъдат написани съответните актове. Той каза, че след изтичане на 7 дни ще бъдат издадени актове за събаряне на незаконните постройки. По думите му има постоянно приходящи хора, които не се задържат за дълго в селото.

 

Оставете коментар