23 специално оборудвани полицейски коли ще засичат крадени автомобили

Сряда, 19 Декември 2018 11:33 Написана от  Публикувана в Общество

23 полицейски коли са оборудвани със специална техника, която да идентифицира дистанционно крадени автомобили в рамките на шестгодишния проект "Противодействие на престъпления, свързани с трафик на моторни превозни средства".

Резултатите от него ще бъдат представени на 20 декември (четвъртък) в София, съобщава още "Правен свят".

Системата за автоматично разпознаване на регистрационни табели на моторни-превозни средства действа у нас пилотно от август. Специалните патркулки, оборудвани със скенери за идентифициране, могат да направят справка в полицейската база данни в реално време и без дори да спират превозното средство при съмнение за кражба. 80 български полицейски служители са били обучени в най-новите техники за разкриване на крадени коли. Българските полицаи се запознаха с швейцарския опит в кантоналните полицейски управления на Нюшател и Женева. Конкретните резултати по проекта са насочени освен към ефективно противодействие на българската полиция срещу кражбите на моторни-превозни средства и нелегалния им трафик, така и за подготвеността на България да се присъедини към Шенгенското пространство.

Съвместният българо-швейцарски проект е на стойност близо 800 хиляди швейцарски франка, от които 85% са швейцарско съфинансиране, и е част от Тематичен фонд Сигурност на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В рамките на програмата Националната полиция работи с швейцарски партньори и по проект за намаляване на детската престъпност в България.

Общо 11 проекта са осъществени в рамките на Тематичния фонд Сигурност на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, съфинансиран от швейцарското правителство с близо 9,8 милиона франка. В началото на тази година България и Швейцария подписаха и двустранно споразумение за полицейско сътрудничество.

Оставете коментар