КЗК проверява цените на горивата след сигнали за съществени разлики

Вторник, 06 Ноември 2018 10:00 Написана от  Публикувана в Общество

Комисията за защита на конкуренцията започва секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво в страната. Конкретен повод са медийни публикации за „повсеместно увеличаване на цената на автомобилните горива” и получен сигнал,

че цените на бензиностанция в Търново са съществено по-високи от тези в други обекти на същата верига.

КЗК призова обществеността „за активно съдействие за предоставяне на всякаква информация и данни във връзка със състоянието на конкурентната среда в сектора”.

Антимонополният регулатор ще събере и актуализира информация за конкурентната среда в сектора, за цените на петрола на международните пазари и за спазването на принципите, валидни за общия европейски пазар.
В официалното си съобщение от КЗК припомнят, че това далеч няма да е първият им секторен анализ на горивния пазар. От комисията отбелязват, че през 2011 г. са установили и пресекли координирано поведение на някои от играчите на пазара при продажба на едро на бензин А-95Н и дизел. През 2015 г. отново са били установени нарушения, които са били отстранени.
През последните седмици започна нова вълна от протести срещу високите цени на горивата в цялата страна. Според търговците обаче поскъпването е същото, както и в останалите страни от ЕС и даже след него цените у нас остават най-ниски в общността. Регионалните различия в цените пък се обясняват с логистиката.

Оставете коментар