Ученици от България пострадаха при мощен взрив на цистерна в Болоня

Вторник, 07 Август 2018 09:37 Написана от  Публикувана в Общество

Четири български ученици, пострадали при взрива в Болоня, остават в болница. Други две деца са били прегледани, превързани и също са били върнати в общежитието.

 

В понеделник мощна експлозия срина магистрала в Италия. Цистерна избухна след катастрофа в близост до летището на Болоня. Взривът събори голяма секция от околовръстния път на града. Двама души са загинали. Около 70 са ранени, като състоянието на 14 от тях е тежко.

В момента на инцидента осем български ученици са вървели пеша по магистралата и са пострадали от ударната вълна и летящи горящи предмети. Някои от тях са получили обгаряния. Всички те са получили медицинска помощ.

"Осмият човек е получил само психологическа помощ. Става дума за едно момиче", поясни за Нова ТВ генералният консул на България в Милано Росен Руфев, като поясни, че властите поддържат връзка с роднините на децата.

Най-тежко е състоянието на момче, което е получило обгаряния на долните крайници. То е настанено в болницата в Чезена.

Пострадалите са част от група от 20 ученици в 11-и и 12-и клас на професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в Силистра. Младежите са били на практически стаж в италианска фирма. Групата се придружава от четирима преподаватели. Сред тях са директорът и заместник-директорът на училището, посочи Марин Ботев от Регионалното управление за образование в Силистра.

По думите му засега няма информация, че българските ученици ще прекъснат престоя си в Болоня и ще се върнат у нас.

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните полицейски власти и службата на гражданска защита, както и с болничните заведения, в които са настанени пострадалите ученици. Мисията ни е в готовност да окаже и необходимото съдействие на място.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на Генералното консулство: 00393337826043

Оставете коментар