Нивото на язовир "Рогозен" се покачва изключително бързо, Община Хайредин обяви бедствено положение

Вторник, 10 Юли 2018 16:38 Написана от  Публикувана в Общество

Покачването на язовир "Рогозен" е с невероятно бързи темпове през последните часове, което е причина за обявеното бедствено положение на територията на Община Хайредин. Това каза за ИА "Фокус" кметът на общината Тодор Алексиев.

По думите му нивото на язовира се покачва с 2 - 3 см. на всеки час. 

"15 кубика в секунда се изливат от преливника, който не е довършен от фирмата - изпълнител, като от каскадата идва огромно количество вода", каза още кметът. 

"Ние каквото трябва, го правим. Изпомпваме с 4 сифона още от вчера на обяд. Сега в момента Гражданска защита наново слага големите помпи на стената, за да помогне на сифоните. Но водата, въпреки това, много сериозно се покачва и изглежда доста застрашително. Жителите засега не са евакуирани, но са уведомени да си приготвят храна и лекарства, да си приготвят личните документи и да бъдат готови за евакуация", съобщи Тодор Алексиев. Той добави, че Община Хайредин работи добре с Областна управа и Гражданска защита. Хипотетично са застрашени 13 къщи в село Бързина и село Ботево, както и Мизия, ако се компрометира стената на язовир "Рогозен". 

Оставете коментар