Една трета от българските деца растат в среда на насилие

Понеделник, 04 Юни 2018 11:09 Написана от  Публикувана в Общество

"Една трета от децата в българските семейства израстват в обстановка на насилие. В една трета от българските семейства, родителите се справят помежду си или с децата си, когато са в състояние на фрустрация, тоест, когато има напрежение, нерешени конфликти, нерешени проблеми с агресия.

Вместо да потърсят друго решение, те се обръщат към себе си един към друг с агресия и децата от най-ранна детска възраст виждат, че това е единственият начин за справяне." Това обясни психологът Иван Игов за агенция "Фокус" във връзка с Международния ден за защита на децата, жертви на агресия. По този начин децата започват да проявяват подобно агресивно поведение в детската градина, в училище и като възрастни граждани.

"Наскоро имаше семинар с учители от детски градини и тяхното усещане е, че случаите на агресия на агресивните деца, деца които проявяват някакъв вид такова поведение към останалите деца, стават все повече. Всеки сподели, че има поне 3-4 такива в група, докато преди години е било едва по едно. Това не е добра тенденция. Не е добра тенденция и фактът, че ние не умеем, не знаем и сякаш не искаме да научим други начини за справяне с проблемите, освен чрез агресия. Върхът на айсберга са тези убийства", допълни още психологът. Експертът бе категоричен, че законите срещу насилието в България не са добри и системата не работи, за което е необходимо да се направи нещо. Той обясни, че най-доброто място за едно дете е неговото семейство и е необходимо да се търси начин за разрешаването на проблемите вътре в семейство, а не извън него. Във връзка с поредното убийство, извършено от ревност Иван Игов заяви, че "патологичната ревност е болестно състояние, което може да доведе до убийство не от любов, а защото е отнета собствеността, която хората възприемат, че притежават върху някого."

 

Оставете коментар