Навършват се 14 години от трагедията в река Лим

Сряда, 04 Април 2018 10:03 Написана от  Публикувана в Общество

Днес се навършват 14 години от катастрофата, при която 12 българчета загинаха в река Лим. В тяхна памет в параклиса "Св. Дух" в Свищов ще бъде отслужена заупокойна литургия.

Това съобщи за "Фокус" Илиян Николов - баща на едно от загиналите деца и член на УС на Фондация "Ангели от Лим".
На 4 - ти април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибира от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище "Николай Катранов" в Свищов. Около 22:00 часа българско време, на планински път, шофьорът на автобуса губи контрол върху превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун между градовете Биело поле и Приполие. Реката е придошла и автобусът потъва за минути. Местни хора и цял футболен отбор от Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са силно затруднени от придошлата река, чиято дълбочина е 6 метра. Спасени са 38 души.
Във водите на Лим загиват 12 българчета - Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Мавинов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.
На мястото на трагедията е издигнат мемориал - пречупени ангелски криле. За виновен за инцидента бе признат единият от шофьорите - Илиян Измерлиев. Първоначалната му присъда от 7 години затвор бе намалена на 4.

Последно променена в Сряда, 04 Април 2018 10:05

Оставете коментар