Полицай събира пари за лечение в потребителските си банкови сметки

Вторник, 06 Март 2018 09:32 Написана от  Публикувана в Общество

Полицай мамил със средства, събирани за животоспасяваща операция. Преди година полицаят Борислав Ковачев получава тежка диагноза – тумор на гръбначния мозък. Според лекарите се нуждае от животоспасяваща операция в чужбина. Събира пари чрез медиите и социалните мрежи.

Кампанията му започва през септември миналата година. За лечението са необходими 120 хиляди лева. Само за месец и половина в сметката му се натрупва половината сума.

Оказва се обаче, че и двете сметки, по които хората превеждат пари, са потребителски , а не дарителски, става ясно от репортаж на Нова ТВ. Едната от тях е разкрита заради стар кредит, който Ковачев още изплаща. Именно това поражда съмнения у колегите му, че той злоупотребява със средствата за лечение.

Борислав твърди, че се консултирал с банкови служители, които казали, че сметките могат да бъдат както дарителски, така и потребителски. Справка на телевизията обаче показа, че те задължително трябва да са дарителски и всяко теглене трябва да бъде аргументирано с документи, които да доказват, че парите са за лечение. Когато средства от дарение се използват не по предназначение, става въпрос за престъпление.

Колеги на Борислав го виждат да се разхожда с нова кола из града. Той твърди, че си я купил след продажба на старата. Доплатил с пари, дадени от майка му.Полицаят обявявал в социалните мрежи, че ходи и на екскурзии в чужбина. Пред камерата на NOVA Борислав признава, че е ходил в Израел в разгара на кампанията по събиране на средства за лечението му. Пътуването не било скъпо.

Междувременно Борислав поставя на няколко места в Плевен 16 кутии за дарения, собственоръчно направени от него. Сам ги събира и брои. И само той знае какви са сумите в тях.

Не пред камерата, униформеният показа разпечатка с част от сметките си. Виждат се извлеченията. Теглил и от двете почти всеки месец от започването на кампанията досега. Няма документи за какво са тегленията. Той не отрича. За някои си спомня, за други - не. Признава за автомобила, за екскурзията, за сметките, за лекарствата, за един велометър. И, за да живее…

Дали Борислав е извършил престъпление и ще бъде ли обвинен в измама? На ход е прокуратурата. А кампанията по събиране на средства продължава и в момента.

Оставете коментар