1/3 та от всички жилища у нас са необитаеми, сочи доклад на Световната банка

Петък, 03 Ноември 2017 11:50 Написана от  Публикувана в Общество

1/3 - та или близо 1,2 милиона от всички жилища в България са необитаеми.  Това става ясно от доклад на Световната банка, подготвен за Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

 

Данните сочат, че в София необитаеми са близо 24 % от жилищата, но процентът продължава да е най - висок по селата - до 43 %. Средно в големите градове 1/4 от прозорците са тъмни. 

Данните от доклада трябва да послужат на МРРБ за изготвяне на нова жилищна стратегия за България, която  да е готова до края на ноември. 

Междувременно , от доклада става ясно, че 41 % от българите живеят в пренаселени домове. Тенденцията е особено силна при семейства с по - ниски доходи в по - големи градове, където между 6 и 8 души обитават апартаменти с площ до 60 кв.м. Общият жилищен фонд на страната е около 3,9 милиона, а домакинствата са около 3 милиона. Предвид факта, че 1,2 милиона от тези домове са необитаеми, 3 милиона семейства обитават 2,7 милиона жилища. 

Сериозен е проблемът и с високите цени на новите жилища. Макар и лихвите по ипотечните кредити да падат, новият дом остава непосилен за много българи. 

Данните от доклада идват на фона на растящите цени на недвижимите имоти, които в столицата и в някои от големите градове вече достигат нивата си отпреди кризата от 2008 - 2009 г. 

Оставете коментар