БЛС предупреждава за фалити на най - големите ДКЦ - та в страната

Петък, 03 Ноември 2017 10:06 Написана от  Публикувана в Общество

Предвид проектобюджета за следващата година, най-големите и работещи поликлиники у нас може да фалират. Това каза в ефира на Нова ТВ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев.

Според него, въпреки че за здраве през 2018 г. са предвидени с 407 млн. лева повече в сравнение с 2017 г., това няма да помогне. Проблемът е в преразпределението. Около 80-85% от приходите си за ден ДКЦ-тата ще дават във фонд „Работна заплата”. Какво остава за останалите разходи”, коментира д-р Грозев.

По думите му, ДКЦ - тата няма да могат да поддържат заплащанията към доставчиците на електроенергия, водоснабдяване и плащането на данъци. 

Начинът на разпределение на тези допълнителни 407 милиона в никакъв случай не кореспондира със стратегията на правителството от преди години за изнасяне на тежестта от болничната към извънболничната помощ, коментира още д - р Грозев. Очаква се да фалират поликлиниките, които работят най - много - например някои от най - големите ДКЦ - та в София и другите големи областни градове. Те са общинска собственост, но малко от общините реално инвестират в тях, подчерта още председателят на БСЛ. 

Желанието на медиците е през тази година личните лекари да разполагат с 10 млн. лева повече.

Оставете коментар