В Георги Дамяново плащат 108 % по - скъпа вода, в която има арсен

Вторник, 12 Септември 2017 10:45 Написана от  Публикувана в Общество

Жителите на Георги Дамяново излязоха на протест заради поскъпването на цената на водопадаването, съобщи bTV. От 1 септември е в сила сериозно увеличение - вместо 76 стотинки на кубик, ВиК дружеството вече иска по 1,60 лева. Това е 108 % поскъпване на водата, която в добавка има и арсен,

изчисляват местните.В края на август замервания на РЗИ са показали стойности на токсичния арсен, които превишават трикратно нормата. Според хората от Георги Дамяново проблемът е от над 20 години, но властите винаги са прикривали замърсяването.

Освен увеличените стойности на арсен, при дъжд от чешмите на хората тече кал с неприятна миризма. Затова и водата не се ползва за пиене, а често - дори и за миене.

На този фон жителите на село Георги Дамяново и другите населени места в близост недоумяват защо цената на водоподаването се вдига - в общината няма нито помпени, нито пречиствателни станции.
Имат и сериозни съмнения, че с водоноски им доставят същата заразена с арсен вода, в която просто се добавят големи количества хлор.

От ВиК дружеството отказаха коментар. Те се позоваха на това, че цената е съгласувана с държавния регулатор, а централният водоизточник се дезинфекцира.
Жителите на Георги Дамяново готвят подписка до президента Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова.

Оставете коментар