Коректните клиенти на ЕРП - тата плащат за откраднатия ток

Вторник, 12 Септември 2017 09:44 Написана от  Публикувана в Общество

Eлектродружествата събират пари за краден ток от коректните платци с оправданието "технологични разходи". Това е мнението на бившия председател на енергийния регулатор Еленко Божков пред bTV.

"Представете си, че продавате прясно мляко. Сипвате по 1-2 литра, но накрая по стените на съда остават капчици - това са технологичните загуби. Търговецът плаща всички литри мляко, но по някакъв начин трябва да осчетоводи тези технологични разходи", обясни експертът.

Според него част от загубите на ток са в трансформаторите, както и в линиите и шийните системи. Той припомни, че при приватизацията трите електроразпределителни дружества имаха гарантирана печалба от 16 % в първите години. По това време те имаха и право да отчитат по 14% загуби, които по-късно били свалени на 8. "Истинските технологични разходи са около 6%, заяви експертът. Ние им даваме прекалено голям процент. Все още в този технически резерв влизат и кражбите", коментира Божков.

От думите му стана ясно, че в крайна сметка около 10% от заплатеното за ток всъщност покрива загуби на дружеството, които не са от технологичен характер. Компаниите категорично отричат, като твърдят, че коректните потребители не плащат за чуждите кражби.

По думите му точният размер на загубите става ясен при разлика между балансовия електромер и сбора на индивидуалните уреди за отчитане. Според бившия зам.-шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), чийто наследник е КЕВР, монтирането на недостъпни електромери дава възможност при отчитане да се прехвърля част от откраднатото на домакинства с по-малко от средното потребление. Той разказа за подобен пример като цитира името на клиент, чийто електромер е монтиран на недостъпно място.

Оставете коментар