Ангелкова: Над 3,3 млн. туристи са посетили България от началото на годината

Сряда, 09 Август 2017 10:36 Написана от  Публикувана в Бизнес

Над 3 300 000 чуждестранни туристи са посетили страната от началото на годината. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по БТВ министърът на туризма Николина Ангелкова. „Нашите прогнози за ръст между 7 и 10% в момента се оправдават, защото ръстът януари-юни е около 8%.

Направили сме прогноза, че за май-октомври очакваме над 5 300 000 нощувки да бъдат реализирани от българи, което е малък ръст от 3% и показва усилията, които полагаме в посока за това да разширим вътрешния пазар. И макар и с малки крачки сме на прав път“, каза още тя.
Ангелкова уточни, че за миналата година само за Слънчев бряг са реализирани над 5 400 000 нощувки, като приходите само от там са над 300 милиона лева. „За миналата година приходите от туризъм са 6 500 000 000 лв. Изключително важно е как ние искаме да се определим като дестинация и какви видове туризъм и къде искаме да развиваме. Много е трудно под общ знаменател да сложим цялата територия на страната или цялото Черноморие“, каза тя.
Министърът коментира и темата за създаването на туристическа полиция. „По отношение на националните курорти това си поставихме за задача още с встъпването на този мандат. Такава полиция започна да функционира заедно с МВР. Има командировани полицаи, които изпълняват тази роля лятото. Но изцяло регламент за туристическа полиция можем да имаме с промените в закона за туризма, когато определим статута на националните курорти и абсолютно всички действия и дейности, които следва да бъдат извършени на тяхна територия“, уточни Ангелкова.

Оставете коментар