Прекратеното наказателно производство няма да спира гражданската конфискация, реши парламентът Избрана

Петък, 14 Декември 2018 10:37 Написана от  Публикувана в Акценти

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. „За“ гласуваха 116 депутати, 6 бяха „против“, а 25 се въздържаха, съобщава Actualno.com.

Целта на промените е при прекратено наказателно производство да няма законова пречка за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата. С тях се "анулира" тълкувателното решение на ВКС от 7 декември т.г., предвиждащо спиране на гражданската конфискация на имущество при прекратяване на наказателно производство. С измененията се търси прецизиране на разпоредбите относно сроковете за извършване на предварителната проверка във фазата на производството по гражданска конфискация, твърдят вносителите. "Причината за промените на закона е тълкувателното решение на ВКС от петък, което преурежда законодателната воля не от този парламент, не от миналия, а от поне три парламента назад", поясни вносителят Данаил Кирилов. Последиците от тълкувателното решение вече са налице – има данни за прекратени дела, посочи той и предупреди, че тази практика ще продължи и затова сега се бърза с промените в закона.

Измененията в антикорупционния закон бяха приети на първо четене в правна комисия на 12 декември. Тогава от БСП настояха измененията да не се гласуват 2 дни, след като са внесени. Опозицията се обяви за отлагане на разискванията, докато депутатите не се запознаят с доводите и становищата по законопроекта. В отговор от ГЕРБ заявиха, че спешността, с която се гласуват промените, е продиктувана от тълкувателното решение на ВКС. На дискусията по промените в закона присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, съдията от гражданската квота на ВКС Борислав Белазелков, министърът на правосъдието Цецка Цачева, вътрешният министър Младен Маринов и председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев. При разискванията в комисията Георгиев отбеляза, че делата за отнемане на незаконно придобито имущество, които ще бъдат прекратени заради решението на ВКС, се увеличават. Първоначално той съобщи, че делата са 19 на стойност над 21 млн. лева, но вече става въпрос за 21 дела, на стойност над 22 млн. лева. Пламен Георгиев допусна, че цифрата може да се увеличи и още.

 

Оставете коментар