ЕС няма да предоговаря с Великобритания условията за Brexit Избрана

Понеделник, 10 Декември 2018 16:26 Написана от  Публикувана в Акценти

Европейският съюз (EС) вече предложи на Великобритания "най-добрата и единствена възможна" сделка за Brexit и няма да я предоговаря“. Това предупреди Европейската комисия (EК) в понеделник в навечерието на гласуването на споразумението в британския парламент.

"Нашата позиция не се е променила, а за нас Обединеното кралство напуска Европейския съюз на 29 март 2019 г.", заяви говорителката на Комисията Мина Андреева пред репортери, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

inShare    Европейският съюз (EС) вече предложи на Великобритания "най-добрата и единствена възможна" сделка за Brexit и няма да я предоговоря“. Това предупреди Европейската комисия (EК) в понеделник в навечерието на гласуването на споразумението в британския парламент. "Нашата позиция не се е променила, а за нас Обединеното кралство напуска Европейския съюз на 29 март 2019 г.", заяви говорителката на Комисията Мина Андреева пред репортери, предаде AFP, цитирана от БГНЕС. Европейският съд официално даде шанс на Великобритания да се откаже от Brexit Великобритания може да се откаже едностранно от Brexit т.е. от активирането на чл. 50 от Лисабонския договор. Това постанови Европейски... Прочети повече По информация на източник на телевизионния канал Sky News министър-председателят на Тереза Мей може да отложи гласуването в парламента. Официално потвърждение за това обаче няма. Припомняме, че по-рано Европейският съд постанови в свое решение, че Великобритания може да се откаже едностранно от Brexit т.е. от активирането на чл. 50 от Лисабонския договор. Съгласно решението, възможността Лондон едностранно да се откаже съществува, докато не бъде официално подписано споразумение за прекратяване на членството с ЕС или по всяко време в двугодишния транзитен период по излизане от ЕС, ако няма подписано изрично споразумение (такова в момента няма - бел. ред.). Причината е, че Обединеното кралство е уведомило ЕК за намерението си да излезе от ЕС, а не за решение да излезе от ЕС. Знаете, на срещата на върха в Брюксел на 25 ноември лидерите на 27-те държави членки на Общността одобриха условията на историческото споразумение с Лондон.

Договорът за напускане на ЕС сега трябва да бъде гласуван от британския парламент в утрешния 11 декември – доста трудна стъпка с оглед на опозицията, която среща премиерът Тереза Мей от депутатите, включително тези от собствената ѝ Консервативна партия. Сделката бе предшествана от близо 18-месечни преговори между Лондон и Брюксел, които започнаха след като Великобритания задейства член 50 от Лисабонския договор след референдума през 2016 година. Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС на 29 март 2019 година.

 

Оставете коментар