Бойко Борисов нареди проверка на всички български документи за самоличност, издадени през последните 5 години Избрана

Понеделник, 19 Ноември 2018 15:05 Написана от  Публикувана в Акценти

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Министерството на вътрешните работи (МВР) и на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да направят проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години.

Това съобщиха от правителствената информационна пресслужба. Става ясно, че премиерът изисква резултатите от проверката да са налице във възможно най-кратък срок.
Прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ) на 29 октомври. Тогава при спецоперация бяха задържани председателят на институцията Петър Харалампиев и още над 20 души по разследване на корупционни практики в Агенцията. Обвинения бяха повдигнати на четирима, сред които са председателят и главният секретар на ДАБЧ. По-рано този месец Апелативният спецсъд остави в ареста Харалампиев, както и главният секретар Красимир Томов. Междувременно Харалампиев бе освободен от ръководната длъжност. Обвиненията към него са за подкуп от 5000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени и те да задвижат документи за българско гражданство. Главният секретар е обвинен, че два пъти е повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро.

Оставете коментар