Великобритания обвини двама руснаци за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал Избрана

Сряда, 05 Септември 2018 14:52 Написана от  Публикувана в Акценти

Великобритания повдигна обвинения към двама граждани на Русия за отравянето на Юлия и Сергей Скрипал. Това Александър Петров и Руслан Боширов, съобщи Meduza.io.


От британската прокуратура съобщават, че обвиняемите са били заснети от камери за наблюдение на улица в Солсбъри непосредствено преди покушението над Скрипал.
Петров и Боширов пристигнали във Великобритания на 2 март, а на 4 март (малко след отравянето), напуснали страната. Те се установили в City Stay Hotel в Лондон, където са открити следи от "Новичок."
Според британските служби Петров и Боширов не са истинските имена обвиняемите. Но паспортите, които са ползвали са истински.
По-рано от британското външно министерство бе съобщено, че организацията за забрана на химическото оръжие /ОЗХО/ потвърди, че британката Дон Стърджис е починала в Еймсбъри при контакт със същото вещество, от което по-рано пострадаха в Солсбъри бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.
"Независимият доклад, подготвен от ОЗХО, потвърди оценката на Обединеното кралство при идентификацията на химическото вещество, станало причина за смъртта на Дон Стърджис в Еймсбъри на 8 юли. Това е нервнопаралитичното вещество „Новичок“ - същото, което беше използвано при опита за убийство на Сергей и Юлия Скрипал по-рано таи година“, се казва в съобщението.
В него се посочва още, че експертите на ОЗХО два пъти са посетили Великобритания, за да вземат проби от веществото. „Всички проби дадоха еднакво убедителни резултати“, заявяват от Форин офис. Лондон припомни, че по-рано британската военна лаборатория също потвърди, че става дума за „Новичок“.
"Благодарни сме на ОЗХО за независимата работа на експертите за потвърждаването на типа нервнопаралитично вещество, използвано в Еймсбъри“, отбеляза британският външен министър Джереми Хънт.
Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в английския град Солсбъри със симптоми на отравяне на 4 март. Великобритания обяви, че те са отровени с "Новичок", разработен в Русия. Москва отрича всякаква връзка със случая.
В края на юли с подобни симптоми на отравяне бяха хоспитализирани Чарли Роули и неговата приятелка Дон Стърджис, живеещи недалеч от Солсбъри. Жената почина, а мъжът оживя. Разследването показа, че те също са пострадали от "Новичок".

Оставете коментар