Печат на тази страница

Симеон Сакскобурготски: Питам се доколко е защитено правото на собственост на всеки български гражданин Избрана

Понеделник, 03 Септември 2018 12:08 Написана от  Публикувана в Акценти

Симеон Сакскобургготски излезе със специално изявление във връзка с решението на Софийския градски съд за отнемане на двореца "Врана" от царското семейство. В изявлението, което е публикувано на интернет-страницата на монарха, Сакскобургготски отново заявява намеренията

си да напусне страната. Това той направи и миналата седмица при поклонение в Рилската света обител в памет на неговия баща Цар Борис Трети. 

 

Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита живеят във "Врана" през времето, в което са в България. Дворецът беше дом на българския монарх и докато беше министър-председател в периода 2001-2005 г.   

 

"Все по-често се питам заслужавам ли да ме лишат от моя дом и заставят да напусна Родината. Питам се и доколко защитено е правото на собственост на всеки български гражданин и на чуждестранния инвеститор от подобни политически продиктувани посегателства", пише Сакскобургготски по повод решението на СГС за отнемане на Двореца "Врана". Съдебното решение подлежи на обжалване и адвокати, които са ангажирани от Сакскобургготски, вече обявиха, че ще се възползват от това право. 

 

"Правен свят" публикува цялото изявление на Н.В. Цар Симеон II:

 

Сърдечно благодаря на всички сънародници, които ни засвидетелстваха своята подкрепа след решението на Софийския градски съд, че дворецът "Врана" не е наша собственост!

 

Последните няколко дни получих стотици обаждания и мейли от страната и чужбина. Прочетох много статии, интервюта и позиции в социалните мрежи на хора, възмутени от откровените лъжи, които се тиражират за нас. Това искрено трогна мен и Царицата! Много от тях бяха от сънародници, които не познавам лично.

 

В този мъчителен за нашето семейство момент, когато след 75 години може в една свободна и демократична България да бъда принуден към второ изгнание, тази подкрепа е особено ценна!

 

Все по-често се питам заслужавам ли да ме лишат от моя дом и заставят да напусна Родината. Питам се и доколко защитено е правото на собственост на всеки български гражданин и на чуждестранния инвеститор от подобни политически продиктувани посегателства.

 

Може би много хора не ме познават и мерят със своя аршин. За тях искам за пореден път да заявя, че 55 години съм живял и без тези имоти.

 

Вече се уповавам само на това, че посегателствата над мен няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена.

 

Още веднъж от сърце благодаря на всички за изразената съпричастност!

 

Симеон II