Румънският президент освободи ръководителя на Антикорупционната прокуратура Избрана

Понеделник, 09 Юли 2018 12:07 Написана от  Публикувана в Акценти

Държавният глава на Румъния Клаус Йоханис подписа указ за освобождаването от длъжност на ръководителя на Антикорупционната прокуратура Лаура Кьовеши, предава AFP, съобщава агенция "Фокус".

 

Съответното решение Йоханис обяви след седмици на напрежение с управляващото ляво мнозинство.

Говорителката на президента Мадалина Доброволски заяви днес на пресконференция, че държавният глава винаги спазва Конституцията и законите на страната и постоянно работи в тази посока. По думите на говорителката държавният глава подчертава, че борбата с корупцията в никакъв случай не трябва да бъде изоставяна или забавяна.

"Корупцията засяга живота на всеки гражданин и развитието на Румъния. Обществените средства не може да се използват за лични или групови интереси, а отклоняването на обществени средства и блокирането на борбата с корупцията води до липса на болници, училища, магистрали, ефективна публична администрация. Президентът Клаус Йоханис обръща внимание, че независимо от името на главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията, има задължение да продължи дейността си по професионален начин, на най-високо равнище", каза говорителката на Йоханис.

По думите й президентът смята, че Румъния не може да прави крачки назад от статута на правова държава, в която господства законът и в която се спазва върховенството на Конституцията.

"Нито една от институциите, участващи в борбата с корупцията, не трябва да бъде подложена на натиск или на опити за дискредитиране. Президентът Йоханис подчертава, че Румъния е и трябва да остане правова държава", заяви Мадалина Доброволски.

Тя посочи още, че решенията на Конституционния съд трябва да се спазват не само от президента, но и от политическото мнозинство.

"В една правова държава решенията на Конституционния съд трябва да се спазват, тъкмо затова при осигуряването на върховенството на конституцията, конституционните съдии имат огромна отговорност да не се отдалечат от нейния дух, който е в основата на историческите традиции на румънския народ и на идеалите на Революцията от декември 1989 г.; но решенията на Конституционния съд трябва да бъдат спазвани не само от президента, но и от политическото мнозинство, което взема решения за законодателни промени с важни последици върху правовата държава", отбеляза говорителката на Клаус Йоханис.

Управляващата Социалдемократическа партия (СДП) подготвяше започване на процедура по отстраняване на държавния глава от поста с мотив, че Йоханис бави подписването на указа за отстраняване на Кьовеши. Лидерът на СДП Ливиу Драгня свика за днес заседание на управляващата коалиция, на което да бъде взето решение дали такава процедура да започне. В последния момент заседанието бе отложено, защото лидерът на по-малкия коалиционен партньор - Алианс на либералите и демократите, Калин Попеску Таричану взе четиридневен отпуск. Снощи Таричану заяви пред телевизия Ромъния ТеВе, че ако президентът не изпълни решението на Конституционния съд, е готов да подкрепи процедура по суспендиране на държавния глава.

Главният прокурор на антикорупционната агенция Лаура Кьовеши ще даде пресконференция в 12.00 ч. румънско време.

Тудорел Тоадер поиска отстраняването на Кьовеши през февруари, казвайки, че тя е превишила правомощията си и е навредила на имиджа на страната в чужбина. Неговото искане предизвика улични протести с участието на хиляди хора.

На 30 май Конституционният съд на Румъния издаде решение, според което президентът няма конституционно право да се противопоставя на искането за отстраняване на Кьовеши, инициирано от министъра на правосъдието. Решението постановява, че президентът може само да оцени законността на процедурата.

Оставете коментар