Румънският парламент одобри скандални промени в Наказателния кодекс Избрана

Четвъртък, 05 Юли 2018 11:15 Написана от  Публикувана в Акценти

Румънският парламент прие спорни законодателни промени, които узаконяват подредничеството на държавни служители при вземане и даване на подкупи.


Пакетът от поправките в Наказателния кодекс мина снощи въпреки бурни протести, състояли се в Букурещ, Клуж, Тимишоара, Бравош, Яш и Арад. Текстовете бяха прокарани от социалдемократите (наследниците на румънските комунисти - бел.ред.) и Алианса на либералите и демократите.
Промените засегнаха и текстовете за търговия с влияние - ако румънски депутат лобира в подкрепа на бизнесмен или компания пред държавна институция, но не получава пари за това, това вече не се счита за търговия с влияние. Предложението за тази промяна е дело на социалдемократа Каталин Радулеску, който има условна присъда за получаване на подкуп.
Именно що се отнася до темата "подкуп" Радулеску предложи и друга, по-скандална промяна, която беше одобрена. Промяната е следната - ако държавен служител е само посредник при даване на подкуп от едно лице на друго, то посредникът не носи наказателна отговорност. С други думи - ако бизнесмен си плати за "услуга", но парите отидат в партията на посредника-държавен служител, без чиновникът да взема нещо за себе си, няма да има обвинения за него.

 

Оставете коментар