В много от съдебните сгради има присъствие, а не охрана Избрана

Четвъртък, 31 Май 2018 16:15 Написана от  Публикувана в Акценти

В голям брой съдебни сгради в страната има само "присъствие", а не реална охрана, това стана ясно от изслушването пред Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) на директора на Главна дирекция "Охрана" (ГДО) към Министерството на правосъдието (МП) Георги Жеков.

 

До поканата му в Съвета се стигна, след безпрецедентен инцидент в двора на съдебната сграда на Специализирания наказателен съд на ул. "Черковна", при който на 26 април подсъдимият за наркоразпространение Венцислав Дамянов, по-известен като Венци Боксьора, преби свидетеля по делото срещу него Теодор Томов, буквално пред вратата на съда.

Веднага след това прокурорската колегия на Съвета бе сезирана от административния ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев, а по-късно съдебните кадровици решиха да изискат пълна информация от директора на ГДО за изпълнението на задълженията на служителите му по отношение на всички съдебни сгради в страната.

А от предоставените данни от страна на Жеков не стана ясно нищо друго, освен, че подчинените му не изпълняват задълженията си както би следвало.

"Поставянето на охрана на всички съдебни сгради не може да се осъществи без увеличаване на щата", започна изложението си директора на ГДО.

Общият брой на охраняемите обекти в страната е 261, от тях в момента се охраняват 185, изложи цифри Жеков. От посочените от него данни стана ясно още, че 622 служители охраняват общо 253 поста, но това не било достатъчно – необходими били 780 души.

Специално в Специализирания наказателен съд за охраната отговарят 23 души, но там се нуждаели от още 40 охранители.

"От създаването на дирекцията досега сме изправени пред невъзможност да изпълняваме задълженията си в пълен обем, поради постоянно нарастващия брой обекти и недостатъчния брой служители. Поради липсата на щатове, това е "присъствие", а не охрана. Липсва човешки ресурс", заяви пред съдебните кадровици Жеков.

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров му отвърна, че въпросът със щатовете и вътрешно-организационните проблеми на Дирекцията не са работа на ВСС. "Задачата на Дирекцията е да осигури охраната, вътрешните ви проблеми не са от наша компетентност, както правораздаването не е от ваша", заяви Цацаров и допълни, че по друг сигнал на ръководителя на Специализираната прокуратура е получил данни, че в сградата на "Черковна" често пъти се допускат обвиняеми, които навлизат с личните си охранители, които биват допускани в двора на съда въоръжени и с "цялото си оборудване, след което започват да демонстрират присъствие". "Зaщo пpoвepĸaтa зa opъжиe ce извъpшвa чaĸ пpи влизaнeтo в cъдeбнaтa cгpaдa? Кoлĸo ĸaмepи в cгpaдaтa нa "Чepĸoвнa" paбoтят във "външния пepимeтъp" и ĸoлĸo oт тяx пoдaвaт видeocигнaл в дeжypнoтo пoмeщeниe?", попита главният прокурор.

От своя страна Жеков отговори, че камерите, които работят във външния периметър са две, но записи от тях не се пазят.

След двучасовото изслушване, все пак стана ясно, че известни мерки ще бъдат взети. Например – вместо да се закупят коли за ГДО на стойност 88 000 лв., ще бъде осигурено видео наблюдение на Специализирания наказателен съд, където на ден се гледат по близо 10 дела за организирана престъпност, което пък от своя страна налага в съда да се явяват десетки обвиняеми за наркоразпространение, сводничество, рекет и прочее.

Накрая, гласуване нямаше, а Съветът не взе никакво решение вследствие на изслушването, но обеща, че ще поиска още информация по въпроса и тогава ще може информирано и компетентно да излезе с определено становище.
Материалът е препечатан от "Правен свят"

Оставете коментар