Продължава подготовката на проект за изграждането на нов затвор у нас Избрана

Понеделник, 30 Април 2018 09:50 Написана от  Публикувана в Акценти

Близо 40 години в България не е изграждан нов затвор. Последният построен е в района на Плевен. Към момента местата за лишаване от свобода в България са 12, а в тях работят близо 2000 души. Затворническите общежития са 24.

Една част от тях са от открит тип, а другата от закрит. Няколко години продължава подготовката по изготвянето на проект за създаването на новия 13-и затвор у нас. Идеята е готова, а мястото е в района на Кремиковци, съобщава телевизия Европа.

Николай Проданов – зам.-министър на правосъдието:
"Комбинацията между обучителен център и пилотен затвор според мен е много хубава, защото от една страна обучаващите се ще могат на практика да видят какво е това затвор и да работят като стажанти в него. От друга страна, ако в самия затвор не дай си Боже се случи нещо извънредно там ще има един допълнителен човешки ресурс, който да може да помогне при евентуално някакви проблеми в затвора".

По-голямата част от финансирането идва с помощта на норвежкия финаносов механизъм. Освен изграждането на нов затвор средстава ще бъдат инвестирани и в ремонт и обучения.

Ким Екаргиан – представител на норвежката страна:
"В момента ние подготвяме документите. Надявам се, че ще можем да преминем към действие в края на годината. Всичко да бъде разписано и да започнем усърдната работа от следващата година".

Една от идеите е в новия затвор да се охраняват най-опасните престъпници. След бягството на двамата опасни рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев въпросът с носенето на оръжие от страна на охранителите отново остава спорен.

Николай Проданов – зам.-министър на правосъдието:
"Въпросът с носенето на оръжие в затвори е много специфичен. Практически почти по цял свят охранителите са без оръжия. Това се налага от простото обстоятелство, че съотношението между затворници и надзиратели винаги ще бъде в полза на затворниците. Разбира се, трябва да се обмисли и въпросът, че надзирателите могат да носят в службата палки, белезниците".

По данни на министерството на правосъдието броят на затворниците през последните години е намалял. През 2012 година те са били 12 000, а в момента те са под 7 000. Какъв точно ще бъде режимът на охрана в новия затвор ще стане ясно на по-късен етап, обявиха от правосъдното министерство.

Оставете коментар