Мерки срещу двойните стандарти на продуктите, предлагани в ЕС, ще бъдат обсъдени в София Избрана

Четвъртък, 26 Април 2018 10:01 Написана от  Публикувана в Акценти

Решения срещу нелоялната търговска практика ще бъдат обсъдени на конференция в рамките на българското европредседателство на 30 - ти април в София.


Мерките предвиждат солени глоби за производителите, предлагащи едни и същи продукти с различно качество на пазарите в страните от ЕС. Нарушителите ще бъдат санкционирани д до 4 % от годишния си оборот, а разминаването в качеството на стоките ще бъде обявено за нелоялна търговска практика. Това предвижда нов търговски механизъм за защита на потребителите, предложен на 11 - ти април от Европейската комисия.
Темата ще бъде разгледана на международна конференция "Двойният стандарт при храните в ЕС - да сложим проблема на масата".
Форумът е под патронажа на министър - председателя Бойко Борисов, а организатор е омбудсманът на републиката Мая Манолова в партньорство с министерствата на икономиката, земеделието и здравеопазването.
Текстът, предложен от ЕК, гласи, че нелоялна търговска практика е "всяко предлагане на пазара на продукт, който е идентичен с друг продукт, предлаган на пазара в няколко държави - членки, като между тези продукти има значителни различия в състава или характеристиките".
Новият търговски механизъм засяга не само двойните стандарти при стоките, но и всички други форми на дискриминация или нелоялност в търговските практики. Предоставят се инструменти за защита на правата на потребителите, като финансова компенсация или прекратяване на договора, например, при агресивен или заблуждаващ маркетинг.
При онлайн пазаруването ще бъде създадена повече прозрачност, за да бъдат осведомени гражданите на ЕС както купуват и колко точно стува.
Въвеждат се и европейски представителни искове - в някои държави от общността вече е възможно потребителите да заведат колективен иск в съда, а сега тази възможност ще бъде заложена в целия ЕС.

Оставете коментар