Кметът на столичния район "Младост" е арестувана за изнудване, това бил стандартният подход там Избрана

Сряда, 18 Април 2018 11:47 Написана от  Публикувана в Акценти

Става въпрос за досъдебно производство. Така започна брифингът на Специализираната прокуратура и КПКОНПИ за задържането на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Разследването за корупционни практики се извършва съвместно с КПКОНПИ.

Десислава Иванчев беше арестувана вчера след показна акция, продължила близо 10 часа.
Производството е останало под наблюдението и надзора на спецпрокуратурата. Досъдебното производство е образувано през февруари, като проверката по него е извършена от прокурор още през януари. На по - късен етап са събрани доказателства. Досъдебното производство касае множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в община "Младост". Това каза административният ръководител на спецпрокуратурата Иван Гешев.
"Това, което ще изложим днес, няма да бъдат квалификации дали някой е виновен или не, ние ще изложим факти. Дали някой е виновен или не, ще реши българският съд", каза Гешев. Става въпрос за многобройни сигнали от различен характер, касаещи дейността на община "Младост" и в частност кмета.
В хода на това досъдебно производство колегите от "Антикорупция" събраха информация за едно лице, да кажем строителен предприемач, извършващ действия в район "Младост", човек, който дълго в живял в чужбина и няма нагласата и манталитета на някои български особености. Този човек е със съвсем различно мислене. Предмет на досъдебното производство е , бих употребил термина "изнудване". Върху лицето е упражнен натиск, за да плати една сериозна сума. Той не е от типа хора, които не се поддават на такъв натиск. Свързал се с колегите от "Антикорупция", дадена ни беше тази информация, той беше разпитан. За нас не беше новост, защото имахме и други сигнали за подобен подход от тази община, каза Гешев.
По маската на това, че се борим за правата на хората, в крайна семтка се оказа, че се преследват чисто лични интереси. Начинът обикновено е следният - с години се бавят определени преписки и не се решават определени проблеми с определени цели. При претърсването на кабинета на Иванчева бяха намерени стотици преписки, които седят там. Мястото им не е там. Те са бавени, казано е, че са изгубени, заяви прокурорът.
Голяма част от хората предпочитаха да не заявяват писмено, че са принуждавани. По този начин се стига до там, че се спират инвеститори клас А, които не могат да осъществят законно работата си - това за мен е изнудване в житейския смисъл на думата, каза Гешев. Това е стандартен подход в тази община. В дома на кметицата също бяха намерени такива преписки. Освен че се иска застрояване, се иска тези дейности да бъдат извършени от една конкретна фирма.
Материалът е препечатан от "24 часа"

Оставете коментар