САЩ, Великобритания и Франция нанесоха съвместни ракетни удари срещу Сирия Избрана

Събота, 14 Април 2018 12:44 Написана от  Публикувана в Акценти

В 4 часа българско време САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по Сирия.Доналд Тръмп заяви, че съвместната атака е в отговор на предполагаемата химическа атака, извършена от сирийския режим в Сума на 7 - ми април. 

 

В специално изявление от Белия дом той благодари на двете страни и заяви, че операцията ще продължи, "колкото е необходимо и докато Сирия не спре употребата на химически оръжия. 

Експлозии са чути до столицата Дамаск, от източната част на града се издигат гъсти стълбове дим. 

Тръмп коментира, че атаките са в резултат на неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия и добави, че страната трябва да реши "дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации". Тръмп заяви още, че САЩ не планират "безкрайно присъствие в Сирия" и войските им ще се изтеглят, щом "Ислямска държава" бъде разгромена". Америка разчита на подобряване на отношенията с Русия и Иран, но приема, че това не може да стане, заяви още Тръмп. 

Британският премиер Тереза Мей коментира, че страната ѝ действа заедно със своите съюзници, но тези удари нямат за цел намеса в гражданската война или смяна на режима. Тя заяви също, че решението не е било взето с лека ръка, но е в "националния интерес на Великобритания".

Държавната телевизия на Сирия съобщава, че противовъздушната отбрана е влязла в действие срещу ракетите, които са насочени срещу множество цели. Свидетели твърдят, че е ударен столичният квартал "Барзах", където има научноизследователски обект, Сирийският център за наблюдение правата на човека твърди, че сред ударените са елитните военни части Четвърта дивизия и Сирийската републиканска гвардия. 

Ударите са прилючили, стана ясно на съвместна пресконференция в Пентагона с министъра на отбраната на САЩ Матис. Друга военна операция за момента не се предвижда. Русия не е била предварително уведомена за ударите, стана ясно още на брифинга. Доколкото е известно руска техника и военнослужещи не са взели участие в отразяването на ракетните удари. 

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов предупреди, че военните атаки срещу Сирия няма да останат без последици. 

"Отново биваме заплашвани", заяви той. "Ние предупредихме, че подобни действия няма да бъдат оставени без последици. Цялата отговорност за тях ще носят Вашингтон, Париж и Лондон. "Обидите към президента на Русия са неприемливи и непростими", добави още той, визирайки последните обиди, които Доналд Тръмп отправи към Владимир Путин заради подкрепата му за Башар Асад. 

Оставете коментар