Интерпол иска задържането на още четирима българи Избрана

Четвъртък, 12 Април 2018 15:47 Написана от  Публикувана в Акценти

Преди час и половина от Интерпол в САЩ поискаха да установим и задържим още четирима българи - двама мъже и две жени, подобно на казуса с Желяз Андреев, но ние поискахме да се задействат консултации дали задържането им е неотложно.

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "24 часа"

Главният прокурор уточни, че става дума за двама мъже - родени през 1980 и 1986 година, и две жени - родени през 1987 и 1969 година. За тях е установено, че се намират на територията на София и единствените действия, които могат да бъдат предприети спрямо тях е незабавно издаване на постановление за издирване и задържане. 

"Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев - на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписка на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийския градски съд за временно задържане", обясни Цацаров. 

"Българските граждани трябва да бъдат защитени от българската прокуратура", подчерта Цацаров. 

Той обясни, че прокуратурата не е имало право да откаже 72 - часовото задържане на Андреев, както и да не иска от съда да го задържи за постоянно. Държавното обвинение обаче няма да атакува решението на съд. Младежът е на свобода срещу подписка, а прокуратурата ще използва изводите на съда в Добрич. В тях се обяснява, че на 26 октомври до 7 април за Андреев и днес за другите четирима от САЩ не са искали екстрадицията им, а според Цацаров от това следва извод, че не е налице неотложност на задържането им. 

Оставете коментар