Уволниха шефовете на ГДИН и Софийския затвор заради бягството на двамата рецидивисти Избрана

Четвъртък, 05 Април 2018 10:15 Написана от  Публикувана в Акценти

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов и след проверка на място, министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска оставките на временно преназначения на длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов

и началника на затвора в София Петър Кръстев, съобщиха от правосъдното ведомство.

Оставките са приети от министъра, като длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието.

Поводът за поисканите оставки е случаят с избягалите вчера от Централния затвор в София опасни рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев. Двамата затворници успяха да се измъкнат от мястото за лишаване от свобода, след като са заплашили дежурните надзиратели с пистолет и нож. Произведени са били и три изстрела, които за щастие не са улучили никого.

След като днес стана ясно, че МВР и Министерството на правосъдието (МП) са имали данни за подготвяното от Пелов бягство, се оказа, че и ръководството на Централния затвор е получило такъв сигнал, сочи информация на БиТиВи. Не е известно защо никоя от отговорните институции не е реагирала на наличните данни.

Работата на комисията по изясняване на обстоятелствата и фактите относно бягството на лишените от свобода за тежки престъпления Владимир Пелов и Радослав Колев продължава. След представяне на доклада от комисията до 12 април, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки спрямо действията на пряко отговорните служители, в резултат на които е извършен този изключително тежък инцидент, уточняват от МП.

Последно променена в Четвъртък, 05 Април 2018 10:17

Оставете коментар