Лондон чака обяснение от Москва за атаката срещу агента Сергей Скрипал Избрана

Вторник, 13 Март 2018 10:12 Написана от  Публикувана в Акценти

Москва трябва да обясни защо нервен агент, произведен в Русия, е използван при отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Салисбъри миналия вторник. Това заяви британският премиер Тереза Мей, която коментира също, че е "много вероятно" Русия да стои зад атаката.


Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че това е "нечуван акт, очевидно дело на Русия" и трябва да има "сериозни последици". Москва, от своя страна, заяви, че твърденията са "неоснователни".
Министърът на вътрешните работи на Великобритания Амбър Руд свиква спешна среща на антитерористичния комитет КОБРА, на която атаката срещу Скрипал да бъде обсъдена.
Бившият двоен агент Сергей Скрипал , на 66 години, и 33 - годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка пред търговски център.
В понеделник Тереза Мей обяви в понеделник, че веществото, използвано при атаката, е Новичок - разработен за целите на армията нервен агент.
"Това или беше акт на Русия срещу страната ни или руското правителство е изгубило контрол върху опасното вещество и е позволило то да попадне в чужди ръце", заяви Мей.
Външното министерство на страната вече е привикало руския посланик за обяснения, пише още BBC.

Оставете коментар