Обвиняемият за нападението с камион в Стокхолм се призна за виновен Избрана

Вторник, 13 Февруари 2018 12:26 Написана от  Публикувана в Акценти

Търсещият убежище узбекистанец Рахмат Акилов, заподозрян за нападението с камион шведската столица Стокхолм през април миналата година, се призна за виновен по делото за тероризъм, което започна във вторник.


Акилов се е появил в съдебната зала с белезници и под строга охрана, придружен от адвоката си Йохан Ериксон, съобщава AFP.
Шведските власти са отхвърлили молбата за убежище на Акилов през 2016 година, а той е положил клетва за вярност към "Ислямска държава" малко преди нападението с камиона в сочения за един от най - сигурните градове в Европа. Групировката обаче така и не пое отговорност за атаката.
На 7 - ми април Акилов задигна камион за доставка на бира и го вряза сред хората на оживена търговска улица в града. В резултат загинаха петима души, а 10 бяха ранени. Узбекистанецът бе задържан няколко часа по - късно благодарение на системите за видеонаблюдение в обществения транспорт. Мотивът му е бил да предизвика страх и да принуди Швеция да прекрати участието си в коалицията срещу "Ислямска държава".

Оставете коментар