Държавният департамент на САЩ разглежда жалбата на Цветан Василев по закона "Магнитски" Избрана

Четвъртък, 08 Февруари 2018 14:39 Написана от  Публикувана в Акценти

Жалбата на банкера - беглец и собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев по закона "Магнитски" вече се разглежда от Държавния департамент на САЩ. Това обяви в социалните мрежи дъщерята на Василев Радосвета, която също има проблеми със закона заради източената банка.


Василев кандидатства за закрила по закона "Магнитски" в началото на август 2017 година, а документите му бяха внесени от лобиста Джоузеф Огъстин. В жалбата си банкерът твърди,че главният прокурор Сотир Цацаров и депутатът от ДПС Делян Пеевски са нарушили човешките му права.
Законът "Магнитски" дава право на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете. Правителството на САЩ може да наложи санкции в защита на всеки, който подаде сигнал и разкрие случаи на правителствена корупция. Санкциите може да са целеви - срещу конкретни лица, като включват забрана за влизане на американска територия и, както и ограничаване до каквито и да е финансови операции, в които са намесени американски банки.

 

Оставете коментар