Немската прокуратура претърсва централата и завод на "Ауди" Избрана

Вторник, 06 Февруари 2018 13:03 Написана от  Публикувана в Акценти

Немската претърсва офиси на централата на "Ауди" и на автомобилния завод на концерна в Некарсулм в Германия връзка с разследване за предполагаемо манипулиране на вредните емисии на дизелови двигатели.

Текущото разследване касае поне 210 000 автомобила, продадени в Европа и САЩ от 2009 година насам, съобщават от прокуратурата.
Сега акцентът на следователите е върху използването на технически средства за манипулиране на емисионните нива на 3-литровите V6 дизелови двигатели, предназначени за европейския пазар, се казва в изявлението на прокуратурата.

Що се отнася до разследването на продажбата на дизелови двигатели на "Ауди" в Съединените щати, разследващите органи отбелязват, че към момента са заподозрени 14 лица, но нито един от тях не е бивш или настоящ член на управителния съвет на автомобилната компания.

Трябва да се има предвид, че "Ауди", която има най-голям принос към печалбата на компанията-майка "Фолксваген", призна през ноември 2015-а година, че нейните 3-литрови V6 дизелови двигатели са оборудвани с устройство, считано за незаконно в САЩ, което позволява на автомобилите да избегнат емисионните ограничения в страната.

От автомобилният гигант "Ауди" пък обявиха, че ще си сътрудничат с разследващите органи.

Новината допринася за и без това слабото представяне на фондовата борса във Франкфурт, като акциите на "Ауди" се понижават с 3,31% към 760 евро за една акция. Акциите а автомобилният гигант се търгуваха за последно под нивото от 760 еврото на 5-и януари тази година.

Оставете коментар