Туск: Управляващите Полша биха извадили страната от ЕС Избрана

Четвъртък, 11 Януари 2018 11:41 Написана от  Публикувана в Акценти

Управляващите Полша консерватори националисти биха опитали да извадят страната от Европейския съюз веднага щом тя стане нетен вносител в бюджета. Това заяви Доналд Туск - председател на Европейския съвет и бивш полски премиер.


В интервю за вестник "Тигодник повшехенди" той отбелязва, че много от решенията на правителството във Варшава "отговарят на интересите и очакванията на Москва".
Бившият полски премиер е основен съперник на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) на Ярослав Качински. Той направи това изявление на фона на поредицата конфликти с ЕС, в които затъна Полша заради спорните си съдебни реформи, накарали миналия месец Брюксел да задейства безпрецедентни наказателни процедури, отбелязва Франс прес.

"За ПиС ползата от членството в ЕС се свежда до финансовата страна, без да се вземат предвид другите предимства като общия пазар, законовия ред, гаранциите за сигурността и т. н." казва Туск.

Докато получените европейски средства надхвърлят вноската ни, членството, според тях, си струва. Допускам, че в деня, когато Полша стане част от нетните вносители, полските управляващи ще решат да попитат поляците дали все още искат страната им да остане в ЕС, а после ще се постараят да ги накарат да вярват, че трябва да се сбогуват с Евросъюза, обяснява той своята позиция.

Няма известен начин да се прогнозира кога Полша би могла да стане нетен вносител. За момента тя е най-големият бенефициент на европейски фондове със 7,1 милиарда евро през 2016 г., припомня АФП.

В интервюто Туск изразява съжаление, че Брюксел е бил принуден да задейства чл. 7 от Европейския договор по отношение на Полша поради опасения, че създава "системна заплаха" за правовата държава.

Той казва, че ПиС може да сложи край на кризата, отказвайки се от промените, които въведе в съдебната система.

"Поведението към ЕС, опитите за създаване на отделна група на страните преки и непреки съседи на Русия, които все повече се отдалечават от западния център, отношението към либералната демокрация, към неправителствените организации, към независимостта на съдилищата и медиите, към половите малцинства - бих могъл да изброя още много въпроси, по които ПиС и Москва имат общи цели и сходни виждания", подчертава в интервюто Туск.

При все това той изтъква, че "Брюксел все още храни огромни надежди (не говоря за доверието, което изчезна много отдавна), че Полша ще остане в ЕС".

Оставете коментар