Френската прокуратура разследва Apple за умишлено забавяне на стари модели смартфони Избрана

Вторник, 09 Януари 2018 15:12 Написана от  Публикувана в Акценти

Френската прокуратура започна предварителна проверка на технологичния гигант Apple. Предполага се, че компанията е прилагала производствена практика за т.нар. планирана амортизация, с която умишлено се забавя работата на по - старите модели iPhone.


Разследването, започнало миналия петък по искане на обществената организация "Стоп на планираната амортизация" (HOP), ще бъде ръководено от Главното управление по въпросите на конкуренцията, потребителите и борбата с измамите (DGCCRF), което е част от системата на министерството на икономиката.
През декември 2017 година Apple призна, че забавя работата на процесорана старите модели смартфони, тъй като литиево - йонните батерии, с които те са снабдени, с времето губят мощност и капацитетът им може да се окаже недостатъчен.
Например, ако устройството се използва в студено време. За да се избегне внезапното му изключване, корпорацията внесла промени в операционната система iOS, които забавят изпълнението на определени функции при недостиг на ресурси.

Предварителното разследване на френската комисия може да отнеме месеци и в зависимост от доказателствата случаят може да бъде предаден в съда.

Според френските закони, компаниите могат да бъдат наказани с до 5% от техния годишен оборот заради нарочно съкращаване на живота на продуктите им в опит да принудят потребителя да ги замени.

Говорител на Apple в Съединените щати е отказал да коментира френското разследване, сочейки изявление от 28 декември миналата година, в което компанията се извинява за начина, по който е подходила към проблемите с батерията, и заявява, че никога не би предприела действия, за да съкрати умишлено живота на Apple-продукт.

Говорител на Apple във Франция не е бил намерен за коментар.

Срещу компанията Apple вече има съдебни дела в Съединените щати по обвинения в измама на потребителите на iPhone чрез забавяне на устройствата без предупреждение, за да се компенсира слабата производителност на батерията.

На 28 декември производителят на iPhone обяви, че ще намали цените на резервните батерии и ще промени софтуера, за да показва на потребителите дали състоянието на батерията е добро.

Последно променена в Вторник, 09 Януари 2018 15:17

Оставете коментар