Бивш румънски депутат на съд за подкуп от 5,3 млн. евро Избрана

Вторник, 09 Януари 2018 09:06 Написана от  Публикувана в Акценти

Бивш румънски депутат отива на съд за подкуп от 5,3 милиона евро. Обвиняемият Марин Антон е получил огромната сума във връзка с модернизацията на летище Отопени в Букурещ, сочат данни на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК).


Антон е бивш член на опозиционната Национално - либерална партия и бивш държавен секратар в министерството на транспорта, пишат местни медии. Изпълнявал е и длъжността директор в петролната рафинерия Рафо в Онещ. Той получил сумата от 22 760 654 леи (около 5,3 милиона евро) през 2009 година от представител на румънския филиал на международната компания, изпълняваща договора по модернизация на аеропорта. Представителят е свидетел по делото срещу Марин Антон.
Сумата представлявала комисионна от 3,5% от стойността, с която следвало да се допълни договора по изпълнение на ремонтните работи, посочва антикорупционната прокуратура.

Парите били получени от обвиняемия, за да подпише документацията за "Развитие и модернизация на букурещко международно летище Отопени". Между международната компания и фирма, в която Марин Антон е съдружник, бил сключен договор за подизпълнение, а сумата от 22 760 654 леи била изплатена по банков път в периода 23 юли - 20 ноември 2009 г. за извършване на ремонтни дейности, които в действителност не са изпълнени.

Прокурорите от НДБК са наложили осигурителен запор на имущество на обвиняемия. По случая има обвинено още едно лице за съучастие във вземане на подкуп.

Оставете коментар